Video Tips voor Cum Laude en Moodle

Gedurende de studie zal je meerdere keren filmopnames maken van praktijksituaties. Het filmen zelf is mede door de goede kwaliteit van alle mobile devices (telefoon, tablet, laptop) meestal geen probleem. Maar het bewerken en verwerken van je video zodat deze goed ingeleverd kan worden op Cum Laude is vaak wel een stuk lastiger.

Op deze pagina vind je een aantal belangrijke tips. Probeer deze eerst goed in te zetten zodat jouw video meestal zonder problemen ingeleverd kan worden!

Succes!

Portrait of Landscape?

Tijdens het filmen kan je het beste je camera in Landscape houding gebruiken. Oftewel, je houdt je camera/telefoon/tablet horizontaal.
Dit heeft geen invloed op de grootte of de kwaliteit van de video maar is voor de kijker wel prettig. Alle computers, tv’s, tablets enz. gaan altijd uit van een landscape-afspeelstand. Is het niet in landscape gefilmd dan krijg je twee zwarte balken aan de zijkant van de video.

Bitrate verlagen

De video-kwaliteit van de opnames worden steeds beter. Mede doordat de camera-functies op je mobiel/tablet beter is geworden.
Om te zorgen dat de bestandsgrootte niet té groot wordt, kan je het beste de bitrate een beetje verlagen. Doe dit alleen met video’s die je wilt uploaden voor je portfolio’s.
In elke telefoon/tablet kan je dat instellen. Mogelijk zit het bij jouw telefoon net onder een andere naam verstopt maar het moet in te stellen zijn.
In de hulp-video hiernaast gebruik ik een iPhone als voorbeeld.

Video in stukken…

Soms gebeurt het dat een filmopname door je opname-apparaat in stukken wordt verdeeld. Je hebt dan bijvoorbeeld 3 stukken video die samen je hele les bevatten. Plak je deze achter elkaar, dan zal je niet zien dat het eigenlijk losse fragmenten waren.

Tip 1

Gebruik Windows Movie Maker, iMovie, of iets vergelijkbaars om je video’s naadloos aan elkaar aan te sluiten.

Tip 2

Kijk altijd goed naar de toetseisen. In sommige video-portfolio’s mag niet geknipt worden.

Video verkleinen

Jouw video die je wil uploaden mag niet groter dan 500 Mb zijn. Meestal is jouw video wél groter en zal je dus deze moeten verkleinen. Dat kan vrij simpel met het gratis programma Handbrake.

In de hulp-video hiernaast laat ik zien hoe je snel een video kan verkleinen met Handbrake.

Website Handbrake: https://handbrake.fr/

Video bewerkt? Exporteren!

Wanneer je jouw video bewerkt hebt in een programma als Movie Maker, iMovie, enz. dan slaat deze software het meestal op als een bestand die je later nog kan aanpassen. Dit noemen we vaak een ‘project’. Maar om jouw video af te kunnen spelen op andere computers of op internet, zal je de video moeten exporteren/opslaan als.

Tip:

Wanneer je video klaar is, sla/exporteer deze dan naar een bestandsformaat MP4. Dan weet je zeker dat bijna alle video-spelers jouw bestand kunnen afspelen.

Uploaden  van video

Tip 1

Het is geen garantie maar het is al wel heel vaak gebleken dat wanneer je jouw video uploadt vanaf een computer van school, de kans op foutmeldingen binnen Cum Laude kleiner is geworden. 

Tip 2

Kopieer je video eerst naar de harde schijf en upload vanaf die plek je video. Uploaden vanaf een externe harde schijf of USB-stick gaat meestal langzamer met een vergrote kans op foutmeldingen.

Het kost tijd…

“Het kost tijd” 1 – Video renderen 

Wanneer je jouw video bewerkt (bijv. monteert in tijd) dan moet jouw computer je video opnieuw verwerken tot een af te spelen bestand. Dit noem je ‘renderen’. Het gaat meestal om erg grote bestanden en dit kost veel rekenkracht van je computer. Neem de tijd hiervoor. Meestal geeft de software aan hoe lang dit ongeveer duurt maar dat kan best oplopen tot soms 60 minuten. Zet je computer in ieder geval niet tussendoor uit of sluit het programma niet eerder af dan wanneer deze aangeeft klaar te zijn. 

“Het kost tijd” 2 – Uploaden 

Uploaden duurt meestal langer dan downloaden. Wanneer je jouw video gaat uploaden, kan dit afhankelijk van de grootte best lang duren. Ook spelen factoren als WiFi-verbinding of type apparaat waarvan je het uploadt (bij voorkeur niet vanaf een USB of externe harde schijf) mee. Geef uploaden de tijd. Echter, een nacht uploaden… dan is er meestal wel iets fout gegaan.

Altijd uploaden, niet iets anders…

Je moet jouw video altijd uploaden naar Cum Laude. Waarom niet via…

YouTube

Vanwege privacy-regels mogen docenten geen te beoordelen video’s accepteren die gedeeld worden via bijv. YouTube ook al stel jij deze als ‘verborgen’ in.

Dropbox/ Google Drive

Ook als je jouw video opslaat op bijv. Dropbox of Google Drive kan dit niet geaccepteerd worden omdat jouw video gearchiveerd moet worden als toetsbewijsstuk. Een examencommisie moet altijd jouw video op de server van school kunnen vinden en dat is niet via Dropbox mogelijk.

Wetransfer, USB-stick

Bestanden sturen via WeTransfer mag daarom ook niet. Het bestand komt dan wel bij jouw docent terecht, maar die kan het niet onder jouw naam opslaan ter archivering. Dat kan alleen een student.

Lever het op tijd in…

Lever ruim op tijd je video in. 5 voor 12 uploaden is en blijft een spannend moment.

Gaat er toch nog iets mis?

Maak dan een screenshot van de foutmelding of omschrijf zo goed mogelijk wat er verkeerd gaat!
Je kan gebruik maken van het contactformulier hiernaast of via een mail naar ufflp@hr.nl (Bert van Uffelen)